Få vitare tänder

När man blir äldre, så blir ju tänderna allt mindre vita. Det är en naturlig process som sker, tack vare det man äter och dricker samt åldern i sig. Men det går att göra något åt det, om man vill. Det finns ju idag en mängd produkter för att bleka sina tänder hemma. På bästa-tandblekningen.se går det jämföra flera sådana produkter. Sedan kan man även vända sig till sin tandläkare, som även de kan erbjuda tandblekning.

Viktigt att tänderna är hela

Det man ska tänka på före man bleker sina tänder är att man kollat upp dem så att man inte har hål. Det kan påverka resultatet. Så det kan vara bra att ta ett besök till tandläkare före du bleer tänderna hemma. Om du har hål, laga då dem före. Du kan även prata med tandläkaren om vilken metod som är bra för blekning av tänder. 

Vad missfärgar tänderna?

Man föds oftast med elfenbensfärgade tänder, men det finns olika naturligt förekommande nyanser, allt från gult till grått. Färgen bestäms av ens DNA. Att få gula tänder kan bero på att man har en dålig tandhygien, så borsta tänderna minst två gånger per dag. Med åldern kan det även bli gula tänder eftersom det är större risk för emaljskador när man blir äldre. Du kan förhindra emaljskador genom att dricka sura drycker genom ett sugrör, dra ner på sura livsmedel och borsta, använda tandtråd och munskölj varje dag.

Viss mat och dryck påverkar tänderna och en del av maten kan ge missfärgningar. Kaffe, vin, te och bär innehåller särskilt mycket tannin, kromogen och syra - ämnen som klamrar sig fast på emaljen och orsakar missfärgning. 

Ävne tobak påverkar tändernas färg, då de inehåller nikotin och tjära som fastnar på tandemaljen och orsakar missfärgning. 

12 Nov 2020