Vad betyder alla stämplarna i mitt halsband?

Jag formligen älskar silversmycken! De är så rena och snygga och inte är de särskilt dyra heller. Jag brukar ofta se till att köpa mina silversmycken online och en av de butiker jag brukar handla av är silversmycken.org som har massor av fina saker som passar mig perfekt. En dag satt jag och kollade lite närmare på vad det stod på ett av mina halsband och såg först något som såg ut som en liten tass och sedan siffror och genast blev jag fundersam. Fanns de här symbolerna på alla mina smycken? Jag började jämföra dem och mycket riktigt, det fanns stämplar i dem allihop. Men vad betyder de egentligen? 

Tre olika stämplar och vad de betyder

  1. Kontrollstämpel - Det är denna som ser ut som en liten tass, det är tre kronor som sitter som i en treklöver och är en opartisk kontrollstämpel som talar om att det är en ädelmetall. Det ska också stå ett S jämte som betyder silver.
  2. Finhaltstämpling - Du har kanske sett att det står 925 instämplat i dina smycken av silver? Det är en siffra som talar om hur hög silverhalten är. 925 betyder att det är 925/1000 del silver, alltså 92.5%. Det kan också stå andra siffror som visar hur hög silverhalten är.
  3. Årsstämpel - På många smycken kan man se en bokstav följt av en siffra, det är en årsstämpel som talar om vilket år det var tillverkat. A1 betyder att det tillverkades i Sverige år 1759 till exempel. Du kan läsa mer om de olika årsstämplarna online. 
20 Apr 2017